Az indiai csapatkapitány, MS Dhoni, 24 futásnál járt, amikor döntetlenre végződött az ausztrálok elleni teszt meccs Melbourne-ben. Az már korábban biztossá vált, hogy India elveszíti a szériát. Az utóbbi években az idegenbeli teszt tornákat rendre elveszítették. A meccs után lement a szokásos sajtókonferencia. Röviddel a kapitányi nyilatkozatok után az indiai szövetség egy szűkszavú sajtóközleményben tudatta a világgal, hogy MS Dhoni visszavonul a teszt krikettől és a rövidebb formátumokra fog koncentrálni.

Dhoni az utóbbi hónapokban erőnléti problémákkal küzdött és sokat volt sérült. Az indiai történetének legeredményesebb kapitánya volt. Mindhárom formátumban ő vezette a válogatottat. Az elmúlt hat évben a válogatott mellett a Chennai SuperKings IPL franchise kapitánya is volt. Ez szokatlanul nagy terhelés egy krikettjátékosnak. 2008-tól kezdve az összes formátumot figyelembe véve 398 meccset játszott, ami több mint bármelyik másik krikettjátékosé. Minedzt kapusként, ami a legmegterhelőbb az összes pozíció közül. Az utóbbi hónapokban a teszt krikettben is formahanyatláson esett át, az átlaga visszaesett, és kapusként sem volt olyan megbízható, mint egykoron. 2008-ban vette át a kapitányi posztot, 60 teszten vezette Indiát, amiből 27-et megnyertek. 2009-ben India története során először vette át a vezetést a teszt világranglistán, ezt 2011-ig sikerült megtartani. 2011-re az indiaiak aranygenerációja kiöregedett, és leromlott a teljesítményük. Különösen idegenben szenvedtek. Azóta 22 teszt meccsen játszottak Indián kívül, amiből csak kettőt tudtak megnyerni és 13-at elveszítettek. Dhoni 2005 óta volt válogatott, 4876 futást szerzett, átlaga 38. Legjobbját tavaly érte el Chennai-ban Ausztrália ellen, amikor 224-et ütött. Kapusként az ellenfél játékosait 294-szer ejtette ki, ami az ötödik legjobb a teszt örökranglistán.

kép: Ankur Pakar

Az 1981-ben született Dhoni az elmúlt 10 év emblematikus indiai játékosa. Sosem övezte a Sachin Tendulkarra jellemző hisztérikus rajongás. Tendulkar félisten volt, Dhoni pedig a modern indiai krikett ikonja. Tendulkar visszavonulása után ő lett az első számú krikettjátékos a rajongók szemében. Élete már-már bollywoodi fordulatokkal tűzdelt.  Dzshárkhand állam fővárosából, Ráncsiból származik (2000-ig Bihar állam része volt). Gyerekkorában tollaslabdázott, focizott és krikettezett. Mindegyik sportágban járási válogatott volt, de igazi szenvedélye akkoriban a futball volt. Kapus szeretett volna lenni, a krikett nem nagyon érdekelte. Krikettezni a futballedzője küldte el. Tehetségére egyből felfigyeltek, és amint elkezdett a krikettre koncentrálni, országosan is ismerté vált a neve. Húsz évesen az indiai vasúttársaságnál helyezkedett el, mint kalauz. Kollégái nagyon kedvelték őszintesége és humora miatt. A kalauzkodás mellett Dzshárkhand színeiben krikettezett. A válogatott látókörébe 2003-ban került. Azóta elmozdíthatatlan lett.

A „Captain Cool”-ként is ismert Dhoni a leginkább eladható krikettjátékos manapság. 2014-ben a 22. helyen szerepelt a leggazdagabb sportolók Forbes által összeállított listáján. Ő az egyetlen krikettjátékos a top100-ban. Amennyire higgadt a pályán Dhoni, a magánéletben legalább annyira visszafogott. A nyilvános szereplésektől távol marad, nem zúdítja a tweetjeit az internetre és arra a legbüszkébb, hogy az indiai hadsereg tiszteletbeli alezredessé avatta az ejtőernyős hadosztálynál. Különösképpen nem él hivalkodó életet, 33 évesen a szüleinél él a feleségével (ez mondjuk Indiában nem olyan meglepő). Valójában Dhoniról nincsenek sztorik. Dhoni tulajdonképpen egy borostás kocka, aki arra született, hogy krikettsztár legyen. Ahogy Sidharth Monga, indiai szakíró, fogalmazott egy korábbi portréjában: „Dhoni nem azért játszott, hogy népszerű legyen. A krikett csak véletlenül megesett vele egy szép napon.”

Dhoni az angolok ellen 2007-ben

Egy személyes emlék Dhoniról. 2008 októberében éppen Indiában voltam, amikor Ausztráliával játszottak egy négymeccses teszt szériát. A második meccset Mohaliban rendezték. Akkoriban Anil Kumble volt az indiai kapitány, akinek a szülői háza mellett minden reggel elmentem munkába menet, de ezt csak évekkel később tudtam meg. Szóval Dhoni fél órával a meccs előtt tudta meg, hogy ő lesz a kapitány Mohaliban. Abban az évben ez volt már a második ilyen eset, de azért az ellenfél a világ akkori legerősebb csapata volt. A pénzfeldobás pillanataira az irodában gyakorlatilag megállt az élet és a recepción található tévé előtt tömörült az összes kolléga. Dhoni Kumble blézerében jelent meg a pénzfeldobásnál, és megnyerte, ami után az ütést választotta. Ahhoz, hogy megfogják az ausztrálokat egy nagyon jó első játékrész kellett. Ebben oroszlánrészt vállalt Tendulkar és Ganguly, de amikor Dhoni bejött ütni, akkor még mindig nem álltak úgy az indiaiak, hogy esélyük legyen megnyerni a meccset. Dhoni odavert egy 92-t 124 labdából. Őt ejtették ki utoljára. A dobóknak is jól ment, de Ausztrália hátrányban volt a második játékrész után. A győzelemhez azonban egy olyan stabil vezetés kellett, hogy ne tudjanak fordítani az ausztrálok. Mindezt olyan időtartam alatt kellet produkálni, hogy legyen idő kidobni az összes ausztrált. Dhoni előrejött harmadikként ütni –hetes körül szokott ütni egyébként- és kiesés nélküli 68-at ütött 84 labdából, amikor deklarálta az eredményt és átadta az ütést az ausztráloknak. A dobói ismét jól végezték a dolgukat, és végül India 320 futással nyert. Egyik legjobb meccs volt, amit valaha követtem, pedig Mohali gyakran kritikán aluli meccseknek ad otthont.

Dhoni a győztes teszten kapusként


kép: AFP