Az előző lazább poszt után ideje rátérni egy ingoványosabb talajra, és végigtekinteni a főszereplőkön. Sokat gondolkoztam rajta, hogy lehetne informatívan bemutatni az ODI világbajnokságon résztvevő csapatokat. Egyrészt nem túl hatékony, ha kilométer hosszú irományban elemzem a csapatokat, végigtekintve az összes játékoson és poszton. Másrészt nem szeretek jósolni és végeredményekre tippelni. A végül a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttem: minden csapatról pár sor, kiemelve egy kulcsjátékost plusz erőt veszek magamon és kiposztolom a tippjeimet. Összességében egy egészen kiszámíthatatlan világbajnokság áll előttünk. Nincs már Tendulkar, Ponting és Kallis. Az új generáció előtt adott a lehetőség, hogy a legendák nyomába érjenek. Az élmezőny most nagyon kiegyenlített, talán még egyetlen világbajnokság sem volt ennyire nyílt. A kiszámíthatatlanság ide vagy oda, már bevezetőben kiemelnék öt gondolatot, amit hat hét múlva számon lehet kérni rajtam:
1) India olyan gyenge lesz, hogy oszlatni kell majd a tüntetőket a nagyvárosaikban.
2) Anglia nem olyan gyenge, mint amennyire ezt sokan hiszik.
3) Szemben 2011-gyel, a csavart dobók 2015 marginális szerephez jutnak.
4) Írország ott lesz a legjobb nyolc között.
5) Ausztrália lesz a világbajnok.

A-csoport

Afganisztán
Az afgán válogatott megérdemli, hogy velük kezdjem a csapatok bemutatását. Ők az a kiscsapat, akinek mindenki szurkol. Szó szerint a romokból és menekülttáborból építettek fel néhány év alatt egy vébé résztvevő válogatottat. Már az ODI szakágban is jönnek a jó eredményeik az elmúlt években. Zimbabwét és Bangladest rendre meg tudják verni. Egyelőre eléggé szeleburdiak és kiszámíthatatlan, hogy melyik arcukat mutatják az adott meccsen.

- Tipp: a nagyobb csapatok is megizzadnak majd ellenük, de a negyeddöntő egyelőre túl messze van
- Játékos, akire figyeljünk: Usman Ghani, a vébé legfiatalabb játékosa volt az afgánok legeredményesebb ütője az ausztrál és új-zélandi csapatok elleni felkészülési meccseken

Ausztrália
Ugyanaz vontakozik rájuk, amit Indiáról írtam négy éve: hazai pályán csak a végső győzelem elfogadható tőlük. Darren Lehmann szövetségi kapitányt 2013-ban nevezték ki, amikor a csapat éppen nagyon mélyen volt. Visszatért az ausztrál stílushoz és a fiúk azóta szárnyalnak. Minden csapatrész a világ élvonalához tartozik. Nagyon nehéz ellenük játszani, dobóik és ütőik egészségesen aggresszívek. Játékosállományt tekintve természtesen elmaradnak az aranycsapatuktól, sőt megkockáztatom, hogy a vébén sem az övék a legerősebb keret. De egy tényezőt nem hagyhatunk figyelmen kívül: az ausztrál vállogatottnak igazi győztes mentalitása van. A harcosságuk a riválisok fölé helyezi őket.

- Tipp: világbajnoki cím
- Játékos, aki figyeljünk: bárkit említhettem volna, de én a csapatkapitány emelem ki. Michael Clarke felépült a sérüléséből (az első meccset azért kihagyja), és világklasszis teljesíményre számítok tőle. Nem lepődnék meg, ha a végén ő lenne a legtöbb futást szerző ütőjátékos.

Glenn Maxwell védekezik

Anglia
Az angolokról regényt lehetne írni. A kapitányi poszton Eoin Morgan váltotta Alastair Cookot, aki a formáját keresi. A csapat tehetséges fiatalokból és tapasztalt játékosokból áll. Az ütőrészleg gerince erős: a Root-Morgan-Butler trió nagyon masszívnak tűnik. A dobóknál az Anderson-Finn párosnak fekszenek a körülmények. Ha már a körülmények szóba kerültek. Három csoportmeccsüket is Új-Zélandon játsszák, ahol a pályák olyanok, mint Angliában. Természetesen vannak gyengeségeik, első sorban az ütősorrend vége felé. Illetve szerintem kevés az önbizalmuk.

- Tipp: elcsípik az elődöntőt, de a kiscsapat elleni menetrendszerint érkező égés nem marad el
- Játékos, akire figyeljünk: Moeen Ali, a tavalyi év felfedezettje a vébé egyik legjobb allroundere lehet

Banglades
A második leggyengébb teszt nemzet Zimbabwe mögött. A nagyoktól rendre vereséget szenvednek. A csapat helyzetét a pályán kívüli problémák is nehezítik. Balhék a szövetséggel, balhék az edzőkkel, balhék a szurkolókkal. Az egyik játékosukat (Rubel Hossain) például négy hét börtönbüntetésre ítélték januárban, mert egy bangladesi színésznőt házassággal hitegetett. A bulvárt félretéve Banglades a hazai rendezésű vébén sem tudott áttörést elérni, az ausztrál pályák pedig kifejezetten kellemetlenek az ő stílusuknak.

- Tipp: gyenge szereplés, amibe egy Afganisztán elleni vereség is beletartozik
- Játékos, akire figyeljünk: Taijul Islam, tehetséges balkezes csavart dobó, első ODI meccsén mesterhármassal mutatkozott be Zimbabwe ellen.

Joe Root, az angolok reménysége

Új-Zéland
A társrendező csapata rendzserint szorgalmas iporosokból áll, ami kamatozott az elmúlt két alkalommal: 2007-ben és 2011-ben is elődöntőig mentek. 2015-re viszont beérett egy generáció, akik sokra vihetik. A munkamorál mellé most már a klasszis is megvan. Az összes esélyest magabiztosan verték az elmúlt két évben. Az ütőik hatékonyak, a dobóik pedig pontosak, aggresszívek és gyorsak. Az edzői stáb nagyon összerakta ezt a csapatot, minden meccs mögött tudományos elemzés van, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle. Lehet, hogy az egyéni statisztikák nem lesznek a címlapon, de a meccseket ők nyerik. Ráadásul hazai körülmények között játszanak, ami komoly pluszt jelenthet.

- Tipp: döntőznek Ausztráliával
- Játékos, akire figyeljünk: Tim Southee, a fiatal dobó gyors és nem ismer félelmet

Skócia
Tőlük komoly teljesítmény, hogy itt lehetnek, hiszen a skót krikett visszaesett az elmúlt években. Paul Collingwood, az angol válogatott egykori klasszisa edzői stáb tagja és a lehetőségekhez képest egész jól összetették a csapatot. A játékosok többsége az angol ligában rendszeresen szerephez jut, ami komoly szintet jelent, de az áttöréshez kevés.

- Tipp: elverik Angliát, ami nekik felér egy vébécímmel
- Játékos, akire figyeljünk: Calum MacLoad, a skót pontcsúcs birtokosa (174 futás Kanada ellen)

Sri Lanka
Sri Lanka most is szimpatikus csapattal érkezik, de nincsenek nagy formában és sérülések is tizedelik a csapatot. Ennek ellenére egy pillanatig sem írnám le őket, mert ők rendre túlteljesítik az előzetes elvárásokat. Az ütősorrend eleje még mindig erős, de középen és a végén már nagyon sebezhetőek. Veterán klasszisaiknak ez lesz az utolsó fellépése és szeretnének szépen búcsúzni. Kérdés, hogy a kapitány, Angelo Matthews, mennyire tudja majd optimálisan kihasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat.

- Tipp: negyeddöntőig sima, ott szoros vereség
- Játékos, akire figyeljünk: Kumar Sangakkara, a mai krikett egyik legszimpatikusabb és legjobb játékosa utolsó fellépésére készül.

Az új-zélandi Corey Anderson nyújtózkodik

B-csoport

Írország
Az írek megérdemlik, hogy velük kezdjem a B-csoport bemutatását. A nagy generációjuk utolsó esélye, hogy bebizonyítsák, helyük van a legjobbak között. 2019-ben már nem lehetnek ott a vébé átszervezése miatt, pedig egészségesebb az ír krikett, mint a bangaldesi vagy a zimbabwei. A csapatnak voltak gyengébb eredményei az elmúlt két évben, de most a sorsolás olyan, hogy a nyolcba odaérhetnek. Az ütőik nemcsak megbízhatóak, hanem kellő rutinjuk is megvan, a fiatal gyors dobóknak pedig kedveznek a körülmények.

- Tipp: negyeddöntő, lezúzzák az Emirátusokat, Zimbabwét és a Karib-szigeteket, valamint megszorongatják az indiaiakat
- Játékos, akire figyeljünk: George Dockrell, a balkezes tehetség még mindig csak 22 éves, négy éve ő volt számomra a vébé felfedezettje

India
A címvédő rendesen átalakult 2011 óta. Nincs Tendulkar, nincs Sehwag, nincs Zaheer Khan, hogy három egykori világklasszist említsek.Természtesen Indiát sosem lehet leírni, de most több sebből vérzik a csapat. Az ütésben erősek, éljátékosaik vannak, de a szubkontinensen kívül szenvednek. Különösen az ausztrál körülmények között nem megy nekik. Sokkal nagyobb gondok vannak azonban dobásban. A nagy csapatok közül nekik van ausztrál körülmények között a legkevésbé hatékony dóbóegységük. Ráadásul még sérülés is tizedeli a csapatot. Viszont ott van Dhoni és Kohli, akik az ODI krikett legszűkebb élvonalába tartoznak. Ketten is képesek meccseket eldönteni. Egyébként vasárnap éjjel kezdenek Pakisztán ellen.

- Tipp: búcsú a negyeddöntőben, a tévétársaságok nagy bánatára
- Játékos, akire figyeljünk: Virat Kohli, a krikett történeték egyik legjobb ODI ütőjátékosa

Dhoni és csapata

Pakisztán
Ők tényleg kiszámíthatatlanok. Az is lehet, hogy az egészet megnyerik, de az sem lehetetelen, hogy kiesnek a csoportkörben. Ausztrália jó omen, 23 éve világbajnokok lettek ausztrál földön, de ennek a csapatnak a kvalitásai meg sem közelítik az Imran Khan vezette gárdájét. A legjobb dobójuk nem lehet a csapattal, de az igazán necces rész az ütés.  Tapasztalatlanok, többen nem is játszottak még ausztrál körülmények között. Pakisztán azonban akkor is képes odacsapni, amikor erre a legkevésbé számítunk. Egy India elleni győzelem nagy lökést adhatna nekik.

- Tipp: negyeddöntő meglesz, több most nem fér bele
- Játékos, akire figyeljünk: Shahid Afridi, eleinte az sem volt biztos, hogy utazik Ausztráliába, most az öreg az utolsó nagy csatára készül, szeptemberben megmutatta, hogy van még benne tartalék (megütötte az ODI krikett történetének leggyorsabb ötvenesét)

Dél-Afrika
Ha az egyéni kvalitásokat nézem, övék a legerősebb csapat. Minden posztra van egy zsenijük. Náluk szintén van két ODI ütőklasszis: AB de Villiers és Hashim Amla. Gyors dobóik világklasszisok, akiknek kedveznek az ausztrál körülmények. Ráadásul náluk játszik a világ egyik legjobb csavart dobója. Miért nem ők és miért az ausztrálok? Nem volt olyan vébé 1992 óta, hogy lettek volna ott a legnagyobb esélyesek között, de az egyenes kieséses szakaszban mindig elbaltázzák. Amennyire erősek mentálisan az ausztrálok, annyira hajlamosak a dél-afrikaiak összeomlani. Ismét az a kérdés, hogy le tudják-e győzni a démonaiakat?

- Tipp: búcsú az elődöntőben
- Játékos, akire figyeljünk: Dale Steyn, a világ legjobb gyors dobója, megjátszhatatlan dobásai vannak

A dél-afrikai Morne Morkel munkában

West Indies
Összeszorul a szívem, ha látom, mi lett a hetvenes-nyolcvanas évek aranycsapatának hagyatékából. A játékosok háborúban állnak a szövetséggel, a létesítményeik lepusztultak, a hazai bajnokság színvonaltalan, aki tehetséges, lelép valamelyik amerikai egyetemre sportösztöndíjjal. Nincs a leretben a legjobb játékosuk és kapitányuk Dwayne Bravo, mert összebalhézott a szövetséggel. Az ütők még így is erősek, hiszen Chris Gayle, Andre Russell, Darren Sammy és Marlon Samuels ott van a csapatban. Viszont dobásban nagyon gyengék.

- Tipp: búcsú a csoportkörben
- Játékos, akire figyeljünk: a 35 éves Chris Gayle-re vár a feladat, hogy mentse a menthetőt

Zimbabwe
Augusztusban hatalmasra meglepetésre megverték Ausztráliát. A csapat azonban nem tud konzisztensen jól teljesíteni. Banglades ellen például botrányosan gyengék voltak. Persze nincsnek könnyű helyzetben, az ország gazdasága és infrastruktúrája romokban. A gazdasági nehézségek a felkészülést is veszélyeztetik. A szövetség rendre adós marad a fizetésekkel, edzőtáborok maradnak el, és csak részidős edzőik vannak. A csapat taktikája nagyon óvatos, általában kevés futást szereznek. A mai krikettben ez már nem annyira működőképes.

- Tipp: győzelem az Emirátusok ellen, mellé öt sima vereség
- Játékos, akire figyeljünk: Brendan Taylor, az egyetlen játékosuk, akire nehéz helyzetben számítani lehet

Egyesült Arab Emirátusok
Az, hogy ők itt vannak, olyan mintha a Feröer-szigetek kijutott volna a futball vébére. A csapat tagjai amatőrök, a csapatkapitány légiutaskisérő az Emirates-nél. Egy lelkes és tehetséges csapatról van szó, tavaly 3-1-re verték Afganisztánt egy négymeccses tornán és a vébé selejtezőben is magabiztosak voltak. Ami az előnyükre vállhat, hogy szinte teljeen ismeretlenek, mert még a hazai tévében sem adják a meccseiket.

- Tipp: momentumaik lesznek, egy-két jó játszma a gyengébb csapatok ellen
- Játékos, akire figyeljünk: Khurram Khan, 43 évesen is a csapat legeredményesebb ütője, ő a legidősebb, aki ODI meccsen százast ütött (kiesés nélküli 132 Afganisztán ellen tavaly novemberben)

Ez, mi ez?

képek: Getty Images