A Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) sem működik másképpen, mint ahogy azt más sportágaknál megszokhattuk. Az ilyen szervezetek a korrupció melegágyai. Manapság a krikett legerősebb embere egy bizonyos Narayan Srinivasan. Az indiai üzletembert 2014. júniusában nevezték ki az ICC élére annak ellenére, hogy az előélete finoman szólva sem makulátlan. A kinevezését leginkább a klasszikus sátoros metaforával tudom illusztrálni: inkább pisáljon bentről kifelé, mint kintről befelé….

Narayanaswami Srinivasan, akit a továbbiakban az egyzserűség kedvéért “Srini”-nek fogok hívni, 1945. január 3-án látta meg a napvilágot egy Kallidaikurichi nevű dél-indiai kisvárosban. Kallidaikurichi Tamil Nadu államban található és klasszikus dél-indiai település gazdag történelmi hagyományokkal és virágzó hindu kultúrával. (Ennek a későbbiekben még szerepe lesz.) Srini egy tamil családban nőtt fel. Családja a legmagasabb, azaz a bráhmin, kaszthoz tartozik. Apja az 1946-ban létrehozott India Cements ipari vállalat egyik alapítója. Srini a főiskolát Chennai-ban (akkoriban inkább még Madras) végezte, vegyészmérnöki diplomáját pedig az Illinois Institute of Technology egyetemen szerezte.

Az India Cements-nél gyorsan lépett előre a ranglétrán. A nyolcvanas években azonban összekapott a másik alapító fiával és mennie kellett. Itt eléggé zavaros a történet, de a lényeg, hogy az indiai ipari fejlesztési banknál kezdett el dolgozni, akik a nyolcvanas évek végén bevásárolták magukat az India Cements-be. Ezzel Srini kikerülte a riválisát és 1989-ben kinevezték az akkoriban még közepes méretű cementipari vállalkozás vezérigazgatójává. Állítólag a nyolcvanas években összehaverkodott az akkor tamil kormánypárt (a tamil politikai rendszer megérne egy posztot, de ez a blog a krikettről szól) akkori vezetőjének az unokaöccsével. Murasoli Maran (az unokaöccs) 1996 és 1998, valamint 1999 és 2002 között ipari miniszter volt a kormányban. (A pártot egyébként az Murasoli unokatestvére MK Stalin vezeti napjainkban. Ebből nagyjából le is vehető, hogy melyik oldalt képviselik. A kedves papa, M Karunanidhi, a generalisszimusz iránti tiszteletből nevezte el így a fiát.) A kilencvenes évek elején az India Cements több aggresszív felvásárlást hajtott végre Srini irányításával és India harmadik legnagyobb cementvállalatává nőtte ki magát. (India történetének legnagyobb értékű akvizíciója volt, amikor felvásárolták a Raasi Cements nevű vállalatot. A korabeli üzleti cikkeket olvasva elég könyörtelen ügyletről volt szó. Egyébként emlékeztetnék mindenkit arra, hogy ki volt ekkoriban az ipari miniszter…) Ahogy a Forbes-ban írni szokták: a hozzá közel állók szerint Srini igazi harcos, aki addig nem nyugszik, amíg meg nem semmisíti az ellenfelet, és csak ő marad talpon a végén. Állítólag A Keresztapa a kedvenc regénye. Srini az indiai gazdasági életben is komoly pozíciókat töltött be. A teljesség igénye nélkül volt ő a kereskedelmi és ipari kamara elnöke, különböző cementszövtségek és -kamarák elnöke, indiai munkaadók szervezetének elnöke.

A hírek India Cement vastagon benne volt egy 30 milliárd rúpiás (105 milliárd forint) kenőpénzről szóló korrupciós ügyben. Srini volt az egyik fő “befekető” a Jagan’s Bharti Cement nevű cégben, ami egy Jaganmohan Reddy nevű indiai politikus tulajdona, akinek az apja Andhra Pradesh állam korábbi kormányzója. A “befektetéskért” cserébe a előnyhöz juttatták a tulajdonosokat (könyebben és olcsóbban jutottak földhöz, olcsón felvásárolhattak építőipari cégeket stb stb). A korábban említett 30 milliárddal vették meg a politikusokat. A könyvvizsgálói jelentések szerint az ügyletek miatt az indiai államot 1 billió (10^12) rúpia (3500 milliárd forint) kár érte. Ez még Simicska-méterrel számolva is rohadt sok. Rejtőt idézve, ennyi pénz csak a számtanpéldákban létezik.

Srini igazi mániája azonban a sport, 2001-ben tűnt fel a krikett háza táján. A korábbi indiai szövetség (BCCI) elnöke AC Muthiah fő támogatója volt Tamil Nadu állam krikettszövetségében. Egy évvel később már ő a tamil kriketszövetség elnöke. Innen egyenes út vezetett a BCCI elnökségéhez. Szövevényes egyezségeket kötött az indiai krikett erős embereivel, ami gyorsan kamatozott. 2005-ben kinevezték a BCCI pénzügyi vezetőjének. Később főtitkár lett, majd 2011-ben átvette a BCCI elnöki székét. Emellett elnöke Tamil Nadu golfszövetségének és az Indiai Sakkszövetségnek. A sportszövetségek vezető pozícióinak betöltése - kit tudja miért - családi hobbi Sriniéknél: öccse az Indiai Olimpiai Bizottság elnöke valamint a Squash Világszövetség első embere. Srini legnagyobb dobása, hogy az India Cements 2008-ban elnyerte a Chennai-i IPL csapat franchise jogait. Hogy-hogynem eközben a BCCI működési szabályzatából kivették az összeférhetetlenségre vonatkozó részt, ami megakadályozta volna, hogy a szövetség tagjainak formálisan közük legyen IPL csapatokhoz. Véletlenül a tamil krikettszövetség és az indiai sakkszövetség alapszabálya is hasonlóan módosult. AC Muthiah beperelte korábbi pártfogoltját. Több jogi kör következett, és az ügy jelenleg is áll az indiai legfelsőbb bíróságon. Legutoljára hétfőn (december 1) volt meghallgatás, de ismét csak a Csubakka-védelemig jutottak. A Chennai Superkings-szel (CSK) pedig eljutottunk a leghúzósabb részhez.

Mivel az eddigi rész eléggé száraz volt, tennék egy rövid kitérőt. Említettem két bekezdéssel ezelőtt, hogy még jelentősége lesz, hogy egy kis konzervatív hindu dél-indiai faluból származik. Srini totálisan ezohülye. Az indiaiak alapból nagyon babonásak. Ez alól Srini egy kicsit sem kivétel. Van egy saját asztrológusa, aki napi tanácsokkal látja el. Olyannyira, hogy állítólag a csillagok állása alapján beleszól a csapat összeállításába és a taktikába. A 2013-as IPL idején az asztrológus mondta meg a meccsek előtt az ütősorrendet, és taktikát arra az esetre, ha megnyerik a pénzfeldobást. A CSK-stábnak ki van adva, hogy milyen színű pólót kell viselniük, és melyik isten képét hova kell helyezni az öltözőben, hogy maximalizálják az esélyeiket. Az ellenfelek pedig piros törölközőt kapnak, hogy balszerencséjük legyen. A csapatbusznak abban a pozícióban kell parkolnia, amit az asztrológus felrajzol. A 2013-as IPL döntő előtt különleges imákat rendelt el a stábtól, mert MS Dhonin rontás volt. Valami porszem kerülhetett a gépezetbe, mert Dhoni jól játsztott (csapata legeredményesebbje volt), de mégis a Mumbai nyert. A családi vonalon sem megy minden rendben asztrológiailag. A fiát kitagadta, mert az meleg. A fia vádja szerint többször zaklatta őt és az élettársát, valamint az élettársának a családját. A fia vádjai szerint 2012-ben rendőrökkel verette meg egy Mumbai-i étteremben. Korábban egy krikettütővel probálta meg kigyógyítani a homoszexualitásból. A lánya beleszeretett egy alacsonyabb kasztból származó fiúba. A vő, Gurunath Meriyappan, egy tamil kereskedő családból származik, ami egy kicsit sem bráhmin-kaszt. Srini finoman szólva sem volt elragadtatva a frigytől. A fia szerint Srini minden este zaklatta a vőjének a családját. Mindenesetre végül valahogy megbékélt a dologgal. A megbékélést gondolom segítette, hogy Gurunath családja az egyik leggazdagabb Dél-Indiában. A nagyapja alapította az AVM Productions filmprodukciós céget, ami a legrégebbi Dél-Indiában. Srini asztrológusa 20 millió rúpiát keres évente a tanácsaival. Ez hozzávetőlegesen 70 millió forint. Nem rossz egy áltudományos tevékenységért. (Megj.: semmi bajom a konzervatív hindukkal és a babonáikkal. Csak egy kicsit durvának tartom, hogy a világ legjobb krikettjátékosait egy kuruzsló készíti fel a legértékesebb ligában.)

2013 a korrupció éve volt az IPL-ben. Egyik sarkalatos pillanat volt, amikor a Mumbai-i rendőrség sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Gurunath Meriyappan, aki az előbb említett vő és természtesen a CSK egyik vezetője, masszív pénzekkel fogadott IPL meccsekre és fontos belső információkat osztott meg a csapatról a bukikkal. A bukik összekötője egyébként egy Vindu Dara Singh nevű bollywoodi színészféle. Az információk jellemzően a csapatösszeállításra és a taktikára vonatkoztak. A meccsekre nagyjából 500000 és 2 millió rúpia között fogadott. Gurunath-ot letartóztatták, Srini viszont maradt a pozíciójában. Gurunath benne volt a csapatvezetésben - gyakorlatilag tulajdonosként működött, licitált játékosokra az aukciókon, ott volt a tulajdonosi megbeszéléseken, a liga menetrendjét meghatározó tárgyalásokon. Emellett az India Cement menedzsmentjének is tagja volt. Nyilvánvaló, hogy azt csinálta, amit az apósa mondott. Srini természetesen nem mondott le, és az ügy elfogulatlan kivizsgálását ígérte. A 2013-as korrupciós botrány elég masszív volt, így a többi szálat kihagynám a történetből. Egy héttel a Gurunath-botrány kirobbanása után Srini mégis visszalépett az elnökségtől, és a korábbi elnököt Jagmohan Dalmiyát nevezte ki maga helyett. Igaz, mindezt csak ideiglenesen. A legfelsőbb bíróság 2013. októberi döntése alapján Srini visszavehette a BCCI elnöki pozícióját, azzal a megkötéssel, hogy nem foglalkozhat az IPL-lel. A vizsgálóbizottság 2014 februárjában publikálta a tényfeltáró riportot. A publikált riport tulajdonképpen többszörös szabálysértésben találta vétkesnek Gurunath-ot, de az akkori hírek nem tettek említést Srini bűnrészességéről. A nyilvánosságra hozott jelentéssel egyidőben átadtak a legfelsőbb bíróságnak egy lezárt borítékot, ami a gyanúsítottak nevét tartalmazta. Ez akkor nem hozták nyilvánosságra. 2014. november 14-én négy kulcsszemélyt gyanúsítottként nevezett meg, akik főszerepet játszottak a 2013-as korrupciós botrányban. Egyikük Srini volt. Srinit tudott a bundázásról, de nem tett semmit ellene. Egyes elemzéseket, azt feszegetik, hogy nem véletlenül nevezték ki azt a három embert a vizsgálóbizottság tagjainak. Könnyen lehet, hogy Srini hagyta jóvá a neveket.

Gurunath twitter fiókja érdekes változáson ment keresztül abban a 30 percben, amikor kirobbant az IPL korrupciós botránya

Amikor Srini a BCCI elnöke volt meggyengítette a főtitkárság szerepét és gyakorlatilag a döntések előkészítése és megvitatása helyett csak pecsételnek. Srini személyesen döntött minden kinevezésről a BCCI-nál, teljesen mindegy milyen szintről volt szó. Valamint Srininek mindenről tudnia kellett, nem volt nélküle BCCI megbeszélés. A BCCI-nál minden papírmunkát az India Cement megbízható alkalmazottai végeztek. Ez nagyjából előrevetíti, hogy mire lehet tőle számítani az ICC-nél.

Az ICC átalakításáról korábban írtam. Srinit 2014 júniusában nevezték ki az ICC elnökévé. Ekkor már nem volt az indiai szövetség elnöke, erről a pozíciójáról legutóbb 2014 márciusában mondott le. Srini együtt fog dönteni Giles Clarke angol és Wally Edwards ausztrál krikettvezetővel az ún Executive Committee (ExCo) kereti között. A tét nem kevés, mert ők dönhetnek majd az elkövetkező években hozzávetőleges 2,5 milliárd angol font sorsáról. Mostantól csak az ExCo terjeszhet elő pénzek elosztásáról szóló, alapszabály változtatási, korrupcióellenes és etikai kérdésben javaslatot. Srini bevette az ICC vezetőségébe azt zimbabwei Peter Chingokát, akit kitiltottak az EU-ból, mert túlságosan közel áll Mugabéhoz. Chingoka a zimbabwei krikettszövetség elnöke volt és seggére vert a 6 millió dolláros ICC támogatásnak, amit a zimbabwei krikett fejlesztésére adtak. Természetesen a zimbabwei krikett nem sokat fejlődött a vezetése alatt. A folyamatos pénzügyi botrányok miatt 2014. júliusában le kellett mondania a zimbabwei szövetség elnöki posztjáról. A magukat meg nem nevező források szerint Srini sosem rettent vissza a zsarolástól. A legviccesebb, hogy a korrupcióellenes osztály személyesen Srininek riportál. Persze a látsztott fentartják, de a korrupcióellenes bizottság annak az osztálynak számol be, ahol ott ül Srini jobbkeze Sundar Raman. Aki nem mellesleg az IPL 2013-as botrányának az egyik főszereplője.

Az ICC szabályzat szerint a három ExCo vezér kétévente rotálja az elnöki pozíciót. Másfél év múlva Giles Clarke következne. Viszont Srini eddig ahol elnök volt, ott úgy alakította a szabályokat, hogy ne lehessen elmozdítani. A tamil szövetségben simán megvette a szavazatokat. Amint már korábban is emltettem, az IPL szabályzatát úgy módosította, hogy simán beleférjen az összeférhetetlenség. Elképzelhető, hogy az ICC hosszú éveken át az irnyítása alatt áll majd.

Srini-ellenes tüntetés Chennai-ban.