A Lord’s Cricket Ground a krikett otthona. Ez a kijelentés egy csöppet sem túlzó, hiszen a játék története egybeforrt a Lord’s történetével. Mi több, a krikett hivatalos szabálykönyvét tulajdonló Marylebone Cricket Club (MCC) székhelye is a Lord’s. Nincs még egy krikett pálya, aminek olyan atmoszférája lenne és olyan presztízzsel bírna, mint az MCC otthona. A Lord’s Cricket Ground 2014. június 22-én ünnepli fennállásának 200. évfordulóját.


A Lord’s története egészen a 18. század végig nyúlik vissza. A krikett az 1700-as évek derekán leginkább vidéken volt népszerű. Egy ambiciózus krikettrajongó fiatalember, Thomas Lord, azonban bevitte a játékot a fővárosba. Thomas Lord egy elszegényedett yorkshire-i családból származott és zseniális üzleti érzékkel volt megáldva. London Marylebone városrészében nyitott egy jövedelmező borkereskedést. Lord akkoriban a White Conduit Club színeiben krikettezett. A White Conduit Club Londontól északra, Islingtonban játszotta a meccseit. A helyszín azonban több szempontból sem volt megfelelő. Egyrészt messze volt, és akkoriban az utazás finoman szólva sem volt olyan egyszerű, mint manapság. A White Conduit Club úri tagjait például többször útonállók rabolták ki. Thomas Lord körülnézett Marylebone-ban és talált is egy megfelelő mezőt, amit bérbe vehetett. Ebből a mezőből lett az ős-Lord’s 1797-ben. Lordék pedig 1798-ban megalapították a Marylebone Cricket Clubot. A Marylebone Cricket Club története önál posztot érdemel, most nem is térnék ki rá bővebben. Elég legyen annyi, hogy ők annyira konzervatívak, hogy hozzájuk képest David Cameronék marxisták.

Az első helyszín kifejezetten profitábilis volt. Az MCC pedig a londoni elit krikettklubja lett. Lord borüzelete is jól ment, többek között annak is köszönhetően, hogy a helyiség a pálya mellett volt. A 19. század hajnalán az ingatlan bérleti díjak az egekbe szöktek és Lordnak új helyszín után kellett néznie. A St John’s Wood környékén talált is egy új helyszínt. Az új pálya azonban bukásra volt ítélve, mert nem volt olyan atmoszférája, mint a réginek és elég sok vitájuk volt a tulajjal. Lord 1812-ben megtudta, hogy a Regent’s-csatorna éppen az új pályát fogja kettészelni. Lord kivasalt 4000 font kompenzációt és örömmel elfogadta az új területet néhány utcával odébb.

A régi Lord's jobbra, az átmeneti Lord's középen és a jelenlegi Lord's a bal oldalon.


A harmadik, és az immáron végleges helyszínt 1814-ben adták át. Az első mérkőzést pedig 1814. június 14-én játszotta az MCC a Hertfordshire ellen. Az MCC gyakorlatilag kiütötte az ellenfelét, 27 futással nyertek úgy, hogy a másodjára már ki sem kellett jönniük ütni. A 19. században a krikett komoly fejlődésen ment keresztül és a Lord’s mindvégig a játék központja volt. Ez nagyban köszönhető az MCC-nek, akik hivatalosan a kilencvenes évek közepéig szervezték az angol válogatott meccseit. A Lord's-on egyrészt komoly presztízzsel bíró meccseket játszottak, másrészt a krikettet is onnan irányították. A Lord's adott helyet a legendás Gentleman-Players meccsnek, ahol az amatőr urak a fizetett játékosok ellen léptek pályára. Az elmúlt 200 évben gyakorlatilag nem volt olyan időszak, hogy ne játszottak valamilyen fontos meccset a Lord's-on. Állandó Ashes-helyszín, a Lord's-on rendezték az első három világbajnokság döntőjét (1975, 1979 és 1983), a komoly angliai túrák állandó helyszíne, Eton-Harrow meccs helyszíne. A Lord's múzeumában őrzik az eredeti hamvakat tartalamzó uránt, vagyis az Ashes-t, amiért Anglia és Ausztrália időről időre egymásnak feszül.

A pavilon

Kép: Getty Images

A Lord’s jelképe az 1890-ben épített téglapavilon. A pavilonban található a hazai és a vendég öltöző. Mindkét csapatnak van egy erkélye, ahol nyomon követhetik a játékosok mérkőzés menetét. Az öltözők előtt található az emlékfal, ahová minden játékos nevét felvésik, aki 100 futást vagy 5 wicketet szerzett. A pavilon legfontosabb terme az ún. Long Room, ami inkább hasonlít a Szépművészeti Múzeum egyik termére, mint egy krikettstadion szobájára. A Long Room falát krikettjátékosok portréi díszítik. Amikor egy ütőjátékos pályára lép, végigmegy a Long Roomon. A szobából egyébként az MCC prominens személyei nézik a meccset. A pavilonba 1999-ig nők nem léphettek be, ez alól csak a királynő jelentett kivételt. Ennek az ka, hogy meccsidőben a pavilonba csak MCC tagok tehetik be a lábukat, az MCC pedig nem vett fel nőket a soariba.

A Long Room 1964-ben

A Lord's festményei

Ha az óramutató járásával megegyező irányban haladunk tovább, akkor a következő állomás a Warner-lelátó, amit a legendás „Plum” Warner után neveztek el. Ezt követi a főlelátó, amit az 1926-os Ashes-re adtak át és 1997-ben építettek át. A pavilonnal szemmel található az 1999-es világbajnokságra épített sajtóközpont. Az ufóra hasonlító épületet a Compton- és az Edrich-lelátó fogja közre. Az Edrich-lelátó mellett található Mound-lelátó. A pavilon és a Mound-lelátó között pedig Tavern-lelátó.A Tavern-lelátóra , ahol a Lord’s Taverners tagjai foglalnak helyet. A Tavern, ahogy a neve is mutatja, eredetileg kocsma volt, de manapság már csak az MCC tagjainak van egy bárja a pavilonban. A Lord’s Taverners egy jótékonysági krikettklub, és olyan prominens elnökei voltak, mint Károly walesi herceg.

Father Time



A Tavern- és a Mound-stand között a pálya másik jelképe, egy szélkakas mered a magasba. A „Father Time” nem más, mint a halál, egyik kezében egy kaszát tart, a másikban pedig az egyik pálcikát emeli fel a karókról. Azért nem kell sötéten látni a dolgot, Father Time még a krikett hivatalos szabálykönyvében is helyet kapott, méghozzá a 16-os paragrafus 3. bekezdésében. A szélkakas Sir Herbert Baker építész ajándéka, aki így fejezte ki elnézését, hogy a lelátó nem készült el időre az 1926-os általános sztrájk miatt. A Lord’s további különlegessége, hogy a pálya észak-déli irányban lejt, mert egy dombra épült. A szintkülönbség nagyjából két és fél méter.  A szintkülönbséghez egyébként alkalmazkodni kell. Glenn McGrath csak a pavilon oldaláról dobott, háromszor fel is került a dicsőségtáblára.

Glenn McGrath világklasszis teljesítménye az angolok ellen

Ha az angol válogatott játszik meccset, gyakorlatilag esélytelen jegyet kapni a Lord’s-ra. Könnyedén felismerhető a stadion törzsközönsége. Elegáns urak végtelen türelemmel állnak sorba, és várják a beléptetést. Aki kicsit is ad magára, nyakkendőt köt és zakót és kalapot vesz, ha a Lord’s-ra van jegye. A helyüket sűrű elnézéskérés közepette foglalják el. Ezután fakultatív az újságolvasás és kötelező elem az időjárás megvitatása. Olyan témák, mint Twenty20, vagy IPL nemkívánatosak. Napközben természetesen a tea elengedhetetlen kísérője a teszt meccseknek.

Az urak a beléptetést várják

Kép: PA Photos

A Lord’s a bicentenáriumot az MCC-Hertfordshire meccsel ünnepli június 22-én. Az MCC kapitánya a klub krikett szakosztályának vezetője, John Stephenson lesz, de pályára lép a legendás Brian Lara is. Július 5-én még mindig a bicentenáriumi ünnepség részeként egy MCC-Rest of the World mérkőzést rendeznek, ahol az MCC-nek Sachin Tendulkar, a világ többi részét egyesítő csapatnak pedig Shane Warne lesz a kapitánya.