2014. januárjának utolsó napjaiban a Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) pénzügyi és kereskedelmi munkacsoportja olyan javaslatott tett le az asztalra, ami alapjaiban rengette meg a krikett világát. A tervek szerint teljesen átalakítanák az eddigi adminisztrációt, és gyakorlatilag az érdemi döntéshozatal az angol (ECB), az indiai (BCCI) és az ausztrál (CA) szövetség kezébe kerülne….

Az ICC pénzügyi és kereskedelmi osztálya javaslatára az alábbi változtatásokat nyújtotta be:

  • Az új négytagú Ügyvezető Tanácsnak három állandó tagországa lenne: Anglia, India és Ausztrália. A Tanács az ICC minden döntését felülbírálhatná. 
  • A teszt csapatokat két osztályba sorolnák, ez alól kivételt jelentene Anglia, India és Ausztrália. Ők mindig az első osztályba tartoznának. Az indoklás szerint azért, mert ez a három nemzet termeli a bevételt az ICC-nek, ezért pénzügyileg nem lenne kifizetődő, ha visszasorolnák őket. 
  • A kulcspozíciókat (vezérigazgató, Ügyvezető Tanács elnöke, pénzügyi és kereskedelmi csoport elnöke) természetesen a három nagy egyik képviselője töltené be.
  • A teszt világbajnokság helyett bajnokok tornája (Champions Trophy) 2017-ben és 2021-ben.
  • Új versenykiírás. A korábbi központilag kiadott Future Tours Programme (FTP) helyett kétoldalú egyezmények alapján rendeznék a párharcokat. A nagy csapatok többet játszanának egymással és kevesebbet a kicsikkel, hiszen az utóbbi kevesebb bevételt generál.
  • Új modell alapján osztanák el a pénzeket.

Természetesen az egész javaslat az utolsó pont miatt született. De mit is jelentene ez a gyakorlatban? Eddig az ICC a bevételeket nagyjából egyenlően osztotta el a teljes jogú tagjai között (teszt csapatok) és csurgatott némi pénzt a társult tagoknak. A nyereségek 75%-a ment a 10 teszt csapat szövetségéhez és 25%-on osztozott az összes többi kis nemzet. Az új javaslat egyfajta súlyozott átlagot alkalmazna. A pénzeket a terv szerint az országok kriketthez történő egyéni hozzájárulása alapján osztanák el.

A nagyok 75%-ának új kalkulációs modellje négy komponensből áll:

  1. hozzájárulás az ICC bevételeihez 
  2. hagyomány és történelem
  3. utóbbi 20 év pályán nyújtott teljesítménye (férfi és női krikettet is figyelembe véve) 
  4. hazai bajnokság teljesítménye. 

A javaslat szerint a legnagyobb súllyal az ICC-hozzájárulás számítana. Az angol-indiai-ausztrál koprodukcióban végzett számítások szerint India 80%-ban járult hozzá az ICC szponzorációhoz, miközben a többi kilenc nemzet valahol 0,1% és 5% között. A kicsiket érintő 25%-ának a fele a top6 kisnemzet zsebébe vándorolna. Utóbbi annyira nem meglepő, az ICC-nek sosem volt prioritás a Nemzetközösségen túli krikett támogatása bármilyen formában.

A ICC bevételeinek ezúton történő felosztása kicsit necces. A három nagy nagyjából úgy rajzolta fel a modellt, hogy aránytalanul nőjön a bevételük. Az Economist számításai szerint a krikett 2,5 milliárd dollár hasznot termel majd a következő nyolc évben. Az új modell alapján a nagy hármas 520 millióval keres majd többet, mint tenné a jelenlegi modell alapján. Ebből a többletből a legnagyobbat India szakítaná, nagyjából 450 millió dollárt. A nagy hármason kívüli teszt csapatok pedig hozzávetőlegesen 585 millió dollárt veszítenének. A FTP átálakításával együtt vizsgálva a dolgot, nagyjából az jön át, hogy hosszútávon a három nemzet egymás ellen játszik, mert az generál bevételt. A többi hét eközben nagyon nehéz helyzetbe kerül. Mivel a pénz a három nagynál koncentrálódik pont azok a nemzetek járnak rosszul, ahol nagy szükség lenne némi tőkeinjekcióra, pl. West Indies. Egyébként Dél-Afrika, a jelenleg legerősebb teszt csapat, nincs benne a nagy hármasban. Ők valószínűleg rosszabbul járnak majd az új elosztással. Járni jár, csak nem jut tipikus esete.

Giles Clarke és Narayanaswami Srinivasan (Getty Images)

Az új berendezkedést február 8-án fogadta el az ügyvezető tanács és a júniusi ICC közgyűlés hagyhatja majd jóvá. Az eredeti tervekhez képest manapság divatos kifejezéssel élve több fék és ellensúly került a rendszerbe. A döntéseket ők hárman hozzák majd, de a végrehajtó bizottságnak jóvá kell hagynia. A pénzek elosztására vonatkozó modellt elfogadták, de az ICC biztosította a 10 teszt nemzetet, hogy nem járnak rosszabbul, mint eddig. Az előzetes kalkulációk szerint pedig sosem jártak még ilyen jól, mint amikor bevezetik majd az új sémát. Jön az új Future Tours Programme, ami kétoldalú megállapodásokra helyezi a hangsúlyt, amiről már meg is kezdték az egyeztetést. Nemsokára megtudjuk, hogy milyen meccsek várnak ránk 2023-ig. Végre lefektették az egyrtelmű feltételeit, a teszt-státusz elérésének. A következő ICC Intercontinental Cup győztese a legrosszabb teszt csapattal fog osztályozót játszani. Amennyiben sikeresen veszik az akadályt, megkapják a teszt státuszt. Ez abból a szempontból érdekes, hogy mi lesz például a már lekötött West Indies-Banglades meccsel, ha a helyüket Afganisztán veszi át? A teszt világbajnokságra vonatkozó terveket elvetették, helyette Champions Trophy-t rendeznek 2017-ben és 2021-ben. Létrejön a teszt-alap. Ez egy pénzügyi bázis lesz, ami elérhető lesz a három nagyon kívül mindenkinek a hazai teszt szériák finanszírozására. Ez a gyengébb csapatoknak jól jön, mert nem jelenleg nem mindenkinek éri meg anyagilag teszt szériát rendezni. Legalábbis elméletben.

A krikettet egy elég furcsa közeg lengi be. Krikettben sosem volt egyenlőség, a játék történetét a különböző társadalmi osztályok csatái lengik be. Ezért nem olyan meglepő, hogy ismét elbillen az irányítás mérlege a nagy hármas felé. Időközben India felnőtt Anglia és Ausztrália mellé. Jelenleg a játék pénzügyi központja egyértelműen Ázsia. India érdeke egyértelműen az, hogy a legnagyobb részt akassza le magának. Viszont a talaj elég ingoványos. A krikett az egymástól függésre épül, mert kicsi a játék bázisa. Anglia és Ausztrália elkötelezett a teszt krikett iránt és a két nemzet relatív jóléte életben tartja a játékot. India pedig milliárdos piac, ahol a krikett monopol helyzetben van. Ez a függés vezetett a jelenlegi fura helyzethez. Gazdasági szempontokat figyelembe véve érthető a nagyok terve, viszont hosszú távon erodálhatja a krikettet. Összeomlástól ugyan nem kell tartani, de a krikett rövidesen teljesen más képet alkot majd.