2015 izgalmas és zsúfolt év lesz. Az ODI világbajnokságon és az Ashes-en túl több érdekes párharc is vár ránk. A posztban nagyvonalakban áttekintem a 2015-ös év menetrendjét.

ODI világbajnokság

Az év legfontosabb eseménye a február 14-én kezdődő “nagy” világbajnokság. Az ODI szakág legfontosabb tornáját Ausztrália és Új-Zéland közösen rendezi összesen tizennégy helyszínen. A vébéről megpróbálok beszámolni. Nem ígérem, hogy olyan részleteséggel, mint négy éve, de minden meccsről lesz pár sor. Sajnos az időeltolódás miatt a meccsek kellemetlen időpontban lesznek (főleg éjszaka). Az biztos, hogy nagyon jó lesz a hangulat, az Ausztráliában rendezett meccsek sosem okoznak csalódást. A lebonyolítás hasonló lesz, mint 2011-ben Indiában, a 14 résztvevő csapatot két csoportba osztották. Lesz egy hosszú, 42 meccsből álló, csoportkör. A legjobb 4-4 csapat a negyeddöntőben folytathatja. A kétcsoportos lebonyolításnak köszönhetően jól járnak a tévétársaságok, de a kiscsapatoknak minimális az esélye a továbbjutásra. A világbajnokot hat hét után avatnak. Gyakorlatilag csak a csoportkör olyan hosszú lesz, mint a tavalyi futballvébé. Ez kimerítő a játékosoknak és a nézőknek is. Mindenesetre ODI vébét csak négyévenete rendeznek, így panasznak helye nincs. A részletesebb esélylatolgatásokat viszont meghagyom a beharangozó posztnak.

The Ashes
A teszt krikett legfontosabb tornája, Anglia és Ausztrália 130 éves múltra visszatekintő párharca a nyár kiemelt eseménye lesz. Az öt tesztből álló megmérettetés első állomása július 8 és 12 között lesz Cardiffban. Az ötödik tesztet augusztus 20 és 24 között rendezik az Ovalon, Londonban. Jelen pillanatban az ausztrálok az esélyesebbek, és nem valószínű, hogy az angolok otthon tudják tartani a hamvakat tartalmazó urnát. Úgyis mondhatnám, hogy helyrebillent a világ rendje. Persze addig sok minden történhet.

Csapatmustra - mi lesz a vébén túl?

Anglia és Auztrália számára egyértelműen az év legfontosabb eseménye az Ashes, legalábbis teszt krikettben. ODI vébén az ausztrálok célja csak a világbajnoki cím lehet. Az angoloknak lesz egy érdekes párharcuk Dél-Afrikával, ami karácsonykor kezdődik (Basil D’Oliveira Trophy), négy tesztből áll és átnyúlik 2016-ra.

Dél-Afrika számárapont a (számunkra) téli időszak az izgalmas. Jelenleg éppen a karibiakkal csatáznak. Nyáron lesz egy kevésbé izgalmas bangladesi túrájuk, majd ősszel Indiába mennek. Pakisztán jó évet zárt teszt krikettben és kevésbé jót ODI-ban. A vébén kívül elvileg fogadják Angliát ősszel, és ha minden jól megy akkor összejön hazai pályán az India elleni örökrangadó. A hazai pálya számukra az Egyesült Arab Emirátusokat jelenti. Pakisztán túl kockázatos helyszín.

Új-Zéland zseniális évet zárt, tesztben a legjobb, ODI-ban a második legjobb volt a mutatójuk. Egyértelmű, hogy A hazai vébére ütőképes csapatuk lesz. Nyár elején utaznak Angliába, jó esélyük lesz elkapni a hazaiakat. Ezen kívül utaznak Sri Lankára és Ausztráliába is. Ha jól jön ki a lépés és nem fáradnak el, akkor 2015 Új-Zéland éve lesz. Sri Lanka szintén kifejezetten jó évet zárt (jó mutató a teszt meccseken, ODI sikerek és T20 vébécím). 2015-ben jön számukra a szokásos Pakisztán elleni párharc, illetve egy indiai túra is a naptárjukban van. Jayawardene a vébé után visszavonul, Sangakkara év végéig még pályára lép teszt meccseken. Nélkülük egy új Sri Lanka épül.

Az új-zélandi játékosok tiszteletüket fejezik ki Sangakkara előtt

kép: Getty Images

India számára nem a párharcok lesznek fontosak. Nyilván egy Pakisztán elleni párharc presztízs, de ez csak a felszín. India átment egy generációvátáson, érdekes és kemény szezonjuk lesz. Eldől, hogy mire képes a nagy generációt követő új generáció -immáron Dhoni nélkül. Dhoni egyelőre csak a teszttől vonult vissza, de nem hiszem, hogy a rövidebb formátumokban végigviszi az évet. A másik kulcskérdés, hogy tudnak-e javítani a katasztrofális idegenbeli mérlegükön? A West Indies egy érdekes téma. 2014-ben a pályán kívüli botrányokról voltak híresek. A játékosok és a szövetség állóháborút folytat. A két nagy rivális a felhozómeccseit a karibiak ellen játssza. Áprilisban fogadják az angolokat, júniusban az ausztrálokat. Ősszel pedig ők mennek Sri Lankára.

Banglades és Zimbabwe, avagy a rossz tanuló felel. Zimbabwe az utóbbi években mindig megmutatja, hogy még ennél is van lejjebb. Sajnos az ország legkevésbé sem stabil, a fizetések elmaradnak, a vezetők korruptak. A vébén elvileg megmutathatnák, de nem sok esélyt látok erre. Azt pletykálják, hogy a vébé után több játékos pattan az országból. Teszt meccset elvileg nem játszanak, a naptárjuk bizonytalan. Pakisztán elvileg meglátogatja őket a vébé után, talán Bangladessel is játszanak majd. Banglades a 2014-ben begyűjtött demoralizáló vereségeken 2015-ben a nagyok ellen javíthat. Fogadják Pakisztánt, Indiát, Dél-Afrikát és Ausztráliát. Nem lesz könnyű évük.

Női krikett

Charlotte Edwards, az angol válogatott kapitánya, az India elleni torna trófeájával pózol a Lord's pavilonjában. Nőket csak 1999 óta engednek be oda. A szigorú szabály alól egyedül a királynő jelentett kivételt.

kép: Getty Images

Az év női eseménye az Ashes, amit a Sky a női krikett történetében először teljes egészében közvetít. Ugyanúgy július-augusztusban lesz, mint a férfiaké. Elvileg lenne egy IPL-hez hasonlatos női Twenty20 liga, de úgy tűnik, hogy az angol és az ausztrál szövetség szembenállása ezt meghiúsítja.