Egy felettébb érdekes hírbe futottam bele, amikor az indiai híroldalakat pásztáztam a napokban. Ándhra Prades állam Anantapur városának a bírósága beidézte meghallgatásra MS Dhonit, az indiai krikettválogatott kapitányát, amennyiben Dhoni nem jelenik meg a bíróság előtt július 16-ig, akár elő is állíthatják. Fogadási csalás van a háttérben? Nem, ennél sokkal abszurdabb a helyzet…

Dhonit a hindu vallási érzések ellen elkövetett szándékos támadással vádolják. A problémák tavaly áprilisban kezdődtek, amikor a Business Today, gazdasági magazin címlapján Visnuként ábrázolták a kapitányt. A “visnusított” Dhoni mind nyolc kezében más-más általa reklámozott termék található.

MS Dhoni az egyetlen krikettjátékos, aki szerepel a Forbes 100 legjobban fizetett sportoló listáján. 2013-hoz képest hat helyet veszített, így csak 22. lett 2014-ben. Ezzel egyébként megelőzte Wayne Rooney-t és Usain Boltot. Évente nagyjából 30 millió dollárt kasszíroz Dhoni, amiből 26 milliót kap szponzori hozzájárulásokból. Az indiai válogatott c kapitányának jelenleg 20 élő reklámszerződése van elsősorban indiai cégekkel, de olyan multikat is megtalálunk a támogatók között, mint a Pepsi, a Reebok, vagy a GE Money.

Az ügy tavaly novemberben kezdődött, amikor a Vishwa Hindu Parisad nevű hindu ultrakonzervatív csoportosulás anantapuri vezetője, Yerraguntla Shyam Sunder feljelentette Dhonit. Dhoni korábbi két idézésre nem jelent meg, amennyiben július 16-ig sem teszi ezt meg, a hatóság előállíthatja. A határidő betartására elég kevés esélyt látok, mivel Dhoni egy hete érkezett meg Angliába, ahol nagyjából őszig túrázik az indiai válogatottal.

Számomra egyébként ebben az egészben a feljelentésben az az egészen abszurd, hogy egy független lap ábrázol egy közéleti személyiséget, és a közéleti személyiséget terheli a büntetőjogi felelősség.