Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ember, aki Blatternél is korruptabb

A Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) sem működik másképpen, mint ahogy azt más sportágaknál megszokhattuk. Az ilyen szervezetek a korrupció melegágyai. Manapság a krikett legerősebb embere egy bizonyos Narayan Srinivasan. Az indiai üzletembert 2014. júniusában nevezték ki az ICC élére annak ellenére, hogy az előélete finoman szólva sem makulátlan. A kinevezését leginkább a klasszikus sátoros metaforával tudom illusztrálni: inkább pisáljon bentről kifelé, mint kintről befelé….

0 Tovább

Phillip Hughes 1988-2014

Ausztrál idő szerint csütörtök délután elhunyt Phillip Hughes. Az életét a tragikus sérülés után nem sikerült megmenteni. Az orvosok szerint olyan szerencsétlen helyen találta el a labda, hogy a nyaki artériája elszakadt és az agyát pillanatok alatt elöntötte a vér. Az ilyen balesetek olyan ritkák, hogy mindössze száz hasonló esetet jegyeztek fel eddig.

Hughes 18 évesen mutatkozott be az ausztrál első osztályban az Új-Dél-Wales színeiben. 2009-ben elnyerte a legtehetségesebb fiatal ausztrál krikettjátékosnak odaítélt „Bradman Youth Cricketer of the Year” díjat. Néhány héttel később a visszavonult Matthew Hayden helyén bemutatkozott az ausztrál teszt válogatottban (Dél-Afrika ellen). Második teszt meccsén mindkét játékrészben száz felett ütött (116 és 150). Ezzel ő lett a legfiatalabb játékos a sport történetében, aki két százast ütött egy meccsen. Habár a teszt csapatban nem sikerült stabil helyet kiharcolnia, de az ausztrál bajnokságban folyamatosan jó teljesítményt nyújtott. 2013-ban átvehette a legjobb hazai játékosnak járó Border-érmet. 2014 júliusában 202 futást szerzett Dél-Afrika ellen egynapos felkészülési meccsen, ezzel ő az első ausztrál, akinek dupla százasa van ebben a formátumban. Egy hónappal később egyéni csúcsot (243) ütött első osztályú meccsen. A tragédia előtti napokban arról beszéltek, hogy ő veheti át a sérült Michael Clarke helyét az India ellen készülő ausztrál válogatottban. Vasárnap lett volna 26 éves.

A tragédia komolyan megrázta Ausztráliát és a krikett világát. Nyugodjék békében!

kép: theroar.com.au

0 Tovább

Mi vezetett Phil Hughes sérüléséhez?

Ahogy délelőtt röviden megírtam, Phil Hughes súlyosan megsérült egy ausztrál bajnoki meccsen. Az agyában vérömleny keletkezett, megműtötték, állapota kritikus. A krikett világa megdöbbent, a twitter nagyjából felrobbant a hír hallatán, mindenki Hughes felépülésért szurkol. Az ausztrál lapok félretették a találgatásokat, hogy ki kerül be a sérült Michael Clarke helyére India ellen a válogatottba. Clarke helyére egyébként Hughes is esélyes volt. Az angolszász sajtó most túlteng a "Hughes sérülésre emlélzetetett minket, hogy mennyire veszélyes sport a krikett" című cikkektől. Én nem megyek el ebbe az irányba, inkább megpróbálom alaposan megvizsgálni, hogy mi történt Hughes-zal és milyen tényezők együttállása kellett a szerencsétlen sérüléshez.

0 Tovább

Súlyos sérülést szenvedett Phil Hughes

Kritikus állapotban került kórházba Phil Hughes, az ausztrál válogatott ütőjátékosa. Hughes-t egy ausztrál bajnoki meccs első napján eltalálta egy magasan érkező gyors dobás, az ún. bouncer. Sean Abbott dobása közepesen volt gyors, kb 130-140 km/h lehetett, ezt próbálta elütni Hughes, de túl gyors volt a mozdulat és a labda a bal halántékát találta telibe. Hiába volt rajta sisak, a fejében vérömleny keletkezett, azonnal elájult és mesterségesen lélgeztette a csapatorvos a mentők megékeztéig. A kórházban életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Ahogy az ilyen sérülések során lenni szokott, mesterséges kómában tartják és a következő 24-48 órában derül ki, hogy mennyire súlyos a helyzet. 



A 26 éves ütőjátékos 26 teszt meccsen és 25 ODI meccsen szerepelt az ausztrál válogatottban. Az utóbbi hetekben jó formát mutatott (most is 63 futásnál járt), jó eséllyel pályázott sérült csapatkapitány, Michael Clarke, helyére az India elleni sorozatban.

0 Tovább

A nyújtott kar problémája

A krikett egyik leglátványosabb jellemzője, hogy a labdát nyújtott karral hajítják el a játékosok. A játék történetében gyakorlatilag folyamatosan jelen volt, hogy ki kell gyomlálni a dobást, de a szabályalkotók csak 1960-ban írták le, hogy mit is jelent pontosan, hogy nyújtott karral. Akkor úgy határozták meg, hogy nem szabad a kart könyékből kinyújtani, amint az elérte a váll magasságát a dobás indításánál. Akinél a játékvezetők hibás mozdulatsort látnak, érvénytelenítik a dobását. Ez egyértelműnek hangzik, de az azóta eltelt fél évszázad alatt kiderült, hogy ez azért mégsem ilyen egyértelmű a gyakorlatban…

0 Tovább

Krikett

blogavatar

Krikett, és ami mögötte van. Objektívnek álcázott szubjektív posztok a krikett világáról.

Utolsó kommentek